Navigace


Co jsou vlastně křečové žíly

Křečové žíly jsou civilizačním onemocněním projevující se vakovitým rozšířením žil. Křečové žíly postihují povrchní žilní systém dolních končetin. Typické pro křečové žíly je, že jsou atypické, tzn., že normálně se křečové žíly objevují nejvíce na vnitřních stranách bérců a stehen. Mimo tuto normu se mohou objevit i na místech, kde bychom křečové žíly ani nečekali, tzn. na zadní a zevní straně stehna, vysoko na vnitřní straně stehna, někdy mohou křečové žíly postihovat i oblast pohlavní.

Křečové žíly postihují každou třetí ženu a každého čtvrtého muže, dle věku postihuje  20-50% populace. Křečové žíly by se neměly zaměňovat s rozšířenými – hypertrofickými žilami sportovců, které nejsou onemocněním. Vzhledem k tomu, že křečové žíly jsou více jak z 80 % dědičné, není možné si křečové žíly vyjezdit na kole nebo uhnat při kopané, což patří právě mezi mýty o křečových žilách.

Hlavní příčinou vzniku křečových žil je rozhodně genetika. Má-li jeden z rodičů problémy s žílami (od největších křečových žil až po  mikrovarixy – pavoučkovité rozšířené žilky), pak potomci mají křečové žíly až v 80 %. V případě, že problémy mají oba rodiče, pak křečové žíly postihují potomky v 90 %.

Křečové žíly způsobují

Proto by léčba měla být okamžitě,
jak se varixy objeví!

Příčiny

Rizikové faktory

Způsob naší léčby

Léčba křečových žil si klade za cíl

Takováto léčba si vyžaduje radikální přístup.

  • Při první konzultaci pacienta informujeme o rozsahu postižení, možnostech řešení a léčby křečových žil. Součástí je i informace o výsledcích léčby a její trvanlivosti.
  • Navržená léčba křečových žil je závislá na stupni jejich postižení.
  • Vždy začínáme těmi největšími křečovými žilami a pokračujeme až k těm nejmenším. Opačný postup je zcela nevhodný.
  • Na Žilní klinice řešíme křečové žíly od roku 1994 ambulantně, v rámci Kliniky jednodenní chirurgie, za použití všech dostupných metod.
  • Začínali jsme metodou CHIVA, kterou jsme zprvu modifikovali pro potřeby žilního postižení naší populace. V současné době ji používáme k řešení křečových žil méně často.
  • Nejlepšího efektu dosahujeme pravidelně kombinací jednotlivých metod, které si nekonkurují.
  • Největší křečové žíly s anomáliemi, které jsou pro křečové žíly pravidelné není možné vyřešit jinak než operačně. I tyto rozsáhlé operace je možno zvládnout ambulantně.

  • U rozsáhlých křečových žil, ale menších než předchozí, je možné krom operačního přístupu využít i katetrizační metody laserové EVLT nebo radiofrekvenční CLOSURE metody.
  • Ještě menší křečové žíly nalézající se více povrchně řešíme též z jednotlivých vpichů až mikrořezů metodou kosmetické flebektomie. Tato metoda je vhodnou součástí operačních výkonu u větších křečových žil, prováděných na základě cévně chiurgických pravidel. V případě, použije-li se nevhodně, je metoda zatížená časným opakováním křečových žil.
  • Drobné povrchní žilky v podobě metliček reagují nejlépe na sklerotizační léčbu spočívající v napichování minimálními jehličkami speciálním roztokem. Nevhodné použití této metody u větších žil samostatně bez předchozí operace vede k častým kosmetickým i zdravotním problémům.
  • Nejmenší žilky mikrovarixy v podobě pavoučích sítí řešíme   na  naší Klinice dalším speciálním laserem vhodným právě pro tyto nejmenší projevy křečových žil.